Tarih: 3 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  4669   

Pseudomonas syringae pv. maculicola
Bakteriyel Yaprak Lekesi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Pseudomonas syringae pv. maculicola (McCulloch 1911) Young et al. 1978 bakteriyel hastalik etmeni olup, karnibahar, lahana, bürüksel lahanasi, braccoli ve turp bitkilerinin bakteriyel hastalik etmenlerinden biridir. Bakteriyel etmen en az bir yil toprakta ve bitki artiklari üzeinde canliligini koruyabilir. Bakteri ayni zamanda tohum kökenli olup, tohumla ile tasinmakta ve en önemli baslangiç inokulum kaynagini olusturmaktadir. Hastalik etmeninin bitkilere bulasmasi ise yagmur, sulama suyu ve su siçramalari ile olmaktadir. Hastalik etmeni serin ve yagisli geçen ortamlarda çok daha siddetli hastalik meydana getirmektedir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik belirtisi, klorotik hale ile çevrilmis küçük, kahverengi ve nekrotik lekelerdir. Lekeler yaklasik 1 mm çapindadir ve yaprak yüzeyi bu lekeler ile kaplanmaktadir. Lezyonlarin kenarlari ise genellikle suyla haslanmis gibi bir görünüm arzeder. Lekeler büyür ve diger lekeler ile birlesir, fakat lekenin büyümesi yaprak ana damarlari ile sinirli kalmaktadir. Bazi bitkilerde yapraklar deforme olur ve parçalanmis bir görünüm alacak sekilde kirilmaktadir, hatta tüm bir yaparak etkilenebilir ve düsebilir. Ortaya çikan kahverengi ya da koyu renkli lekeler bitkilerin yenilebilir kisimlarinda kolaylikla farkedilmektedir. Bu lekelerin büyüklükleride farkli olabilir ve bir kaç cm' ye kadar genisleyebilir, bunlar baslangiçta sert iken, ileri dönemlerinde yumusak olmaktadirlar. Hastalik ilerlerken etkilenen bitki dokulari sekonder organizmalarin saldirisina da ugrar ve bitkilerin igrenç bir koku salmalarina neden olurlar. Bitkilerin bas kisimlari açik bir sekilde lekelidir, fakat hastaligin siddetli çiktigi zamanlar bitkilerin yenilebilir alanlari kahverengi ve sert bir alanla kusatilmaktadir. Lekeler epidermal ve parankima hücreleri ile kusatilir ve nadir olsada hastalik etmeni derin bitki dokularini da etkiledigi görülmektedir. Hastalik etmeninin yaprak saplari ve tohum yataklarinida etkilemektedir.





Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli ve temiz bitkiler tercih edilmeli.
2. Fideliklerde ve sasirtma esnasinda hastaliktan ari toprak kullanmali.
3. Sulama suyunun bakteriden ari olmasina dikkat edilmeli ve bitkilere üstten su verilmemelidir.
4. Ürün rotasyonu yapilmali.
5. Hastalikli bitkilerin imha edilmesi ya da uzaklastirilmasi.
6. Bitkileri yaralamaktan ya da diger zararlilar tarafindan yaralanmamasi mümkün mertebe saglanmalidir.
Kimyasal mücadele
Bakteriyel hastaliklara karsi bakir terkipli ilaçlar kullanilabilir, fakat her seyden önce dikim yapilacak alanlarin ve topragin stril edilemsi gereknektedir.
YCM
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Pseudomonas syringae pv. maculicola
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net